Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15
  1. #1
    Senior Member Szaleniec z aparatem Awatar eryk1w
    Dołączył
    Dec 2004
    Posty
    3,499

    Domyślnie 4 zdjęcia na jednym...

    Można w labach zrobić 4 zdjęcia na jednym papierze? Np. 4 zdjęcia (np. format 9x13) oddzielone od siebie około 0,5cm. Da się coś takiego zrobić? Jak tak, to ile gdzies około bedzie to kosztować?
    15 to za mało?

  2. #2
    Senior Member Gaduła Awatar Wawelski
    Dołączył
    Jul 2004
    Miasto
    Warszawa
    Posty
    834

    Domyślnie

    Przygotuj sobie takiego jpg i nie zlecaj takich cudów labowi.
    Pozdrawiam, Wawelski
    Sprzęt: S1 IS + Pretec 2GB + 256MB Sandisk + Canon 32MB + adapter + CPL Mora + UV Matin + IC-8800 + najlepsze aku

  3. #3
    Senior Member Szaleniec z aparatem Awatar eryk1w
    Dołączył
    Dec 2004
    Posty
    3,499

    Domyślnie

    Hm.. fakt :P Nie skapłem się wcześniej...
    15 to za mało?

  4. #4
    Senior Member Szaleniec z aparatem Awatar superdidi
    Dołączył
    Oct 2004
    Miasto
    Gdańsk
    Posty
    3,937

    Domyślnie

    awłaśnie zawsze się zastanawiałam jak np na jednym jpegu umieścić 2 fotki w PSie?!
    .
    Nokia 6103 z trybem nocnym, bez ZOOM'a. Tendencja spadkowa :))

    Moja galeria
    Pomorska Grupa Fotograficzna



    Babska Grupa Fotograficzna BGF

  5. #5
    Senior Member Maniak Awatar aries.mehehe
    Dołączył
    Aug 2004
    Miasto
    Wejherowo
    Posty
    1,920

    Domyślnie

    superdidi, Tworzysz nowego JPGa o odpowiednio dużym rozmiarze i wklejasz dwie fotki, albo w już otwartym JPGu wybierasz "Canvas size" i powiększasz sobie obszar, potem wklejasz drugiego JPGa, free transform, przesuwasz i... gotowe.

  6. #6
    Senior Member Szaleniec z aparatem Awatar superdidi
    Dołączył
    Oct 2004
    Miasto
    Gdańsk
    Posty
    3,937

    Domyślnie

    aries.mehehe, ooo, dziękuję !!! :)
    .
    Nokia 6103 z trybem nocnym, bez ZOOM'a. Tendencja spadkowa :))

    Moja galeria
    Pomorska Grupa Fotograficzna



    Babska Grupa Fotograficzna BGF

  7. #7
    Senior Member Gaduła Awatar guga1
    Dołączył
    Feb 2004
    Miasto
    Wrocław
    Posty
    502

    Domyślnie

    jesli chodzi o zdjecia legitymacyjne to bylo kiedys to dokladnie opisane krok po kroku, starczy poszukac.
    Sprzęt:Pentax K100D Super

    -Każdy ma zawsze rację - rzekł Puchatek -
    tak mi się zdaje - powiedział -
    ale nie wiem, czy ja mam rację.

  8. #8
    Junior Member
    Dołączył
    Dec 2010
    Posty
    1

    Domyślnie zdjęcia legitymacyjne

    Przeszukałam całe forum i nie mogę znaleźć nic o tych zdjęciach legitymacyjnych...może nie umiem szukać:( czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak zmienić rozmiar zdjęcia do 3.5cmx4.5cm i jak umieścić 4 zdjęcia na jednym? I jaki program będę musiała do tego ściągnąć (fajnie by było gdyby był darmowy=]). Z góry dziękuję za pomoc :)

  9. #9
    Senior Member Bywalec Awatar mariuszpietrzak
    Dołączył
    May 2008
    Miasto
    Warszawa
    Posty
    232

    Domyślnie

    darmowy program - GIMP,
    bardzo dużo możliwości, całkowicie za darmo legalnie.
    Zrobisz w nim wszystko!
    moje fotki

    Canon, Sony, Nikon, Samsung... i tak najważniejsze jest światło

  10. #10
    Member Awatar Marecin
    Dołączył
    Feb 2005
    Miasto
    Kraków
    Posty
    47

    Domyślnie

    Najlepiej byłoby zrobić to w PS. Tworzysz dokument 10x15cm wrzucasz do niego zdjęcie na warstwie zmniejszasz do rozmiaru legitymacyjnego z użyciem linijek następnie rozmieszczasz i gotowe :)
    Canon 5D mark dwa plus szkła

  11. #11
    Junior Member
    Dołączył
    Mar 2010
    Miasto
    Radomsko
    Posty
    16

    Domyślnie

    Marecin ma rację. Sama robię sobie fotki legitymacyjne w PS-ie. Najpierw robię sobie fotki ze statywu a później obróbka dodanie winiety itp. Tworzę dokument np. 10-15cm zmniejszam fotkę legitymacyjną np. do 3,5x4,5cm i wstawiam do przygotowanego dokumentu tyle ile się zmieści. Mam kilka legitymacyjnych wtedy powiedzmy za 0,50zł. Wszystko.

  12. #12
    Member Awatar fotoduet
    Dołączył
    Sep 2008
    Miasto
    Wrocław
    Posty
    85

    Domyślnie

    legitka z winietą? chciałbym to zobaczyć ...;)
    Fotografia ślubna Wrocław
    www.pozytyfka.com

  13. #13
    Senior Member Uzależniony Awatar gushman
    Dołączył
    Jul 2005
    Miasto
    tarnów
    Posty
    1,392

    Domyślnie

    To jeszcze pikuś. Dragan effect - to byłoby coś. :D

  14. #14
    Junior Member
    Dołączył
    Mar 2010
    Miasto
    Radomsko
    Posty
    16

    Domyślnie

    Jak nie widzieliście winiety w legitymacyjnych to trzeba się doszkolić. Kiedyś było to bardzo popularne. Doświetlało się tło tak by nadgłową była ciemniejsza poświata. Oglądając swoje stare legitymacje tylko takie fotki mam. Nawet Scott Kelby w poradniku do PS7 opisuje jak to zrobić na komputerze w postprocesie.

  15. #15
    Senior Member Gaduła
    Dołączył
    Jan 2009
    Posty
    868

    Domyślnie

    Ja robię w Gimpie. Oprócz rozmiaru w cm przydałoby się określić jeszcze dpi (a to trzeba dowiedzieć się z labu lub z jego strony).
    Fotografia jest moją pasją. Wyzwaniem - szukanie na nią czasu...

    <JUT><

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55