Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 27
  1. #1
    Member Awatar mikemaj
    Dołączył
    Nov 2005
    Miasto
    Kurki
    Posty
    33

    Domyślnie Jak robicie zdjęcia lustrzanką?

    Mam do was dosyć lamerskie pytanie. Robiąc zdjęcia moją km z3 ustawiam czas naświetlania i przysłonę po prostu patrząc na ekran i zmieniam wartości aż obraz będzie odpowiednio jasny/ciemny. Jak ustawić odpowiedni czas i przysłonę w lustrzance? Patrząc przez wizjer nie widać zmian jasności spowodowanej zmianą wartości. W jaki sposób ustalacie parametry wymagane do prawidłowego naświetlenia zdjęcia? Czy patrzycie na jakąś scenę i już z góry domyślacie się jakie trzeba ustawić wartości?
    Beztalencie

  2. #2
    Senior Member Bywalec Awatar goldenSo
    Dołączył
    Jul 2005
    Miasto
    Ełk
    Posty
    398

    Domyślnie

    Aparat podaje odchylenia od pomiaru dokonanego światłomierzem w postaci ilości działek EV.

  3. #3
    Senior Member Szaleniec z aparatem Awatar lacha
    Dołączył
    Jan 2005
    Miasto
    Katowice
    Posty
    4,081

    Domyślnie

    albo poprostu korzystamy z priorytetu przyslony badz priorytetu czasu.... :)
    Agencja Fotografii Sportowej PRESSFOCUS
    www.PressFocus.pl


  4. #4
    Senior Member Szaleniec z aparatem
    Dołączył
    Mar 2006
    Posty
    2,594

    Domyślnie

    Na codzien ja ustawiam priorytet przyslony i najnizsza przyslone - zazwyczaj taka uzywam, no przy sigmie ustawie cos kolo 2, bo 1.4 to ciut malo ;p. Do tego iso auto, jak jest ciemniej to sprawdzam, jakie mam czasy i wtedy iso reczne [400-1000, nno roznie ;)]. Czas dopiera sie automatycznie, zachowuje 1/ogniskowa i jest okej, ale tez zalezy.

    W sporcie: manual, przyslona najmniejsza, iso ustawione na oko/pomir swiatla ;p i obserwuje drabinke.

  5. #5
    Senior Member Szaleniec z aparatem Awatar LordRamzes
    Dołączył
    Jan 2007
    Miasto
    CyberFoto oddział KRK ;-)
    Posty
    2,495

    Domyślnie

    histogram sie przydaje

  6. #6
    Member Awatar mikemaj
    Dołączył
    Nov 2005
    Miasto
    Kurki
    Posty
    33

    Domyślnie

    Hehe, dzięki ;)
    Beztalencie

  7. #7
    Senior Member Bywalec Awatar florek41
    Dołączył
    Jun 2007
    Posty
    264

    Domyślnie

    Jest coś takiego jak 'drabinka' ekspozycji.

  8. #8
    Senior Member Bywalec Awatar FanFerrari
    Dołączył
    Mar 2007
    Miasto
    Posty
    282

    Domyślnie

    A ja mam troszkę inne pytanie, ale związane z robieniem zdjęć lustrzankami.
    Mam wadę wzroku -3.5dpt. a raczej żadna lustrzanka nie ma przy wizjerze korekcji do takiej wady, zatem pozostaje robienie zdjęć w okularach.

    Czy robienie zdjęć w okularach to kiepski pomysł? Czy może to nie ma znaczenia aż takiego?
    Pozdrawiam
    FF
    __________________
    Mój fotoblog: http://www.blog.fanferrari.pl

    __________________
    C 50D+pierdoły

  9. #9
    Senior Member Gaduła Awatar Lifter
    Dołączył
    Apr 2006
    Miasto
    Wrocław
    Posty
    804

    Domyślnie

    Ja mam wieksza wade wzroku i zyje :). Wiadomo, ze kadrowanie "golym" okiem jest milsze ale i tak sie da. W najgorszym wyapdku zainwestuj w tik-taki... eeee... soczewki kontaktowe.
    Sonolta A700 :) + kupa szkla i innego kosztownego badziewia. A mogłem pozostać przy "idiotenkamera"... :)
    Moje fotki: http://www.obiektywni.pl/autorzy/autor-3393-0-0-0-0.php

  10. #10
    Senior Member Bywalec Awatar FanFerrari
    Dołączył
    Mar 2007
    Miasto
    Posty
    282

    Domyślnie

    Hehe... no jasne, że się da, tylko właśnie zastanawiam się czy źle się tak zdjęcia robi czy nie przeszkadza wogóle. Rozumiem, że nie za bardzo przeszkadza i da się przyzwyczaić :) Właśnie zbieram kasę na lustrzankę, a że mam dzięki temu trochę czasu to podpytuję się o różne zastanawiające mnie rzeczy.

    Dzięki w każdym razie :)
    Pozdrawiam
    FF
    __________________
    Mój fotoblog: http://www.blog.fanferrari.pl

    __________________
    C 50D+pierdoły

  11. #11
    Senior Member Bywalec
    Dołączył
    Oct 2007
    Miasto
    Wrocław
    Posty
    170

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez FanFerrari Zobacz posta
    Czy robienie zdjęć w okularach to kiepski pomysł? Czy może to nie ma znaczenia aż takiego?
    Nie sądzę by był to zły pomysł. Jeżeli Ci to nie przeszkadza to dlaczego nie? Ewentualnie jeżeli twierdzisz, że to zbyt niewygodne to proponuję lustro z Live View. ;) Osobiście noszę okulary, mam wady -1, ale z racji tego, że jestem krótkowidzem to z bliska widzę bardzo dobrze. Nie używam korekcji w aparacie bo lepiej widzę bez niej. ;)

  12. #12
    Senior Member Szaleniec z aparatem
    Dołączył
    Mar 2006
    Posty
    2,594

    Domyślnie

    -3.5... hmm... mozesz sie pokusic o ustawienie najwiekszej korekcji i robienie bez... To przeciez tylko spadek ostrosci, wiec uzywajac AF da sie, da sie...

  13. #13
    Senior Member Uzależniony Awatar Mortiis
    Dołączył
    Jan 2007
    Miasto
    Toruń
    Posty
    1,263

    Domyślnie

    Możesz też dokupić coś takiego:
    http://allegro.pl/item353882623_cano...a_nowa_fv.html

    Możesz sobie kupić taką muszlę oczną z soczewka pasującą do Twojej wady wzroku to wówczas i ostrzyć będziesz mógł ręcznie.

  14. #14
    Senior Member Bywalec Awatar FanFerrari
    Dołączył
    Mar 2007
    Miasto
    Posty
    282

    Domyślnie

    dog_master - szczerze pisząc, to miło byłoby właśnie ostro widzieć w wizjerze :)
    Mortiis - nie wiedziałem, że takie coś istnieje. Ciekawe i jeśli robienie fotek w okularach będzie mnie wkurzać (może bardziej będzie mnie wkurzać odchylanie okularów), to na pewno skuszę się na taką opcję (soczewki kontaktowe nie wchodzą w rachubę) :)

    Dzięki bardzo wszystkim za odpowiedzi :)
    Pozdrawiam
    FF
    __________________
    Mój fotoblog: http://www.blog.fanferrari.pl

    __________________
    C 50D+pierdoły

  15. #15
    TZT Winner Maniak Awatar Marty
    Dołączył
    Jul 2007
    Miasto
    Szczecin
    Posty
    1,807

    Domyślnie

    FanFerrari - czasem zapominam sciągnąć okulary albo nie mam na to czasu i daje radę.
    Nie przejmuj się

  16. #16
    Senior Member Gaduła Awatar expo
    Dołączył
    Mar 2008
    Miasto
    KRK
    Posty
    608

    Domyślnie

    Skoro dopiero planujesz zakup aparatu, to poszukaj takiego, który albo ma life view, albo ( najlepiej obie rzeczy naraz) powiększenie w środku kadru. To coś w rodzaju przesuwających się połówek koła w dawnych lustrzankach.

    Czasem warto pomysleć o aparacie niekoniecznie lustrzance, ale np. tzw. hybrydzie (fuji 9600).

    To trudne pytanie co lepiej mieć- aparat najlepszy z gorszych, czy najgorszy z lepszych.

  17. #17
    Senior Member Bywalec Awatar FanFerrari
    Dołączył
    Mar 2007
    Miasto
    Posty
    282

    Domyślnie

    Marty - dzięki za słowa otuchy :))

    expo - gdybyś nie zauważył mojego podpisu, to mam już FZ50, więc już drugiej hybrydy mi nie trzeba :) A zbieram na 40D. Jeśli się orientujesz, to wiesz również, że LV w lustrzankach niekoniecznie jest tak "naturalny" (dla lustrzanki) jak w kompaktach.
    Zadałem pytanie o okulary i wizjer i taką też odpowiedź dostałem.

    Ale tak czy owak, dziękuję za odpowiedź od Ciebie :)
    Ostatnio edytowane przez FanFerrari ; 28-04-2008 o 17:34
    Pozdrawiam
    FF
    __________________
    Mój fotoblog: http://www.blog.fanferrari.pl

    __________________
    C 50D+pierdoły

  18. #18
    Senior Member Gaduła
    Dołączył
    Sep 2005
    Miasto
    KRK
    Posty
    502

    Domyślnie

    Ja robie w okularach i jedyny problem, że szybko mi się pomażą;)
    Mam wadę +2,5, ale jakoś niedobrze mi bez okularów patrzeć w wizjer.
    you can
    EOS 40D - EF 24-70 F2.8L - EF 70-200 F4L IS - EF 50 F1.4 - EF 85 F1.8 - EF-S 10-22 F3.5-4.5 - EF Extender x2 - 580EX II - B+W - LowePro - 055XPROB+488RC2

  19. #19
    Senior Member Gaduła
    Dołączył
    Mar 2008
    Posty
    840

    Domyślnie

    Sprawdz se w sklepie jak ci sie patrzy przez wizjer roznych puszek w okularach.

    Ja ostatnio zuwazylem ze na przyklad w olympusach spokojnie moge wygodnie uzywac wizjera w okularach bez wciskania nosa w lcd. W moim 350D niestety musze sie juz dosc mocno wbic w body twarza by widziec caly obraz ale i tak jest to milion razy lepsze i wygodniejsze niz kadrowanie z lcd.

    Lepiej wybrac puszke z lepszym wizjerem niz skazywac sie na strzelanie glownie z live view.
    Canon 350D + 50mm/1.8 Gimp 2.6

  20. #20
    Member Awatar post
    Dołączył
    Feb 2007
    Miasto
    Olsztyn
    Posty
    98

    Domyślnie

    FanFerrari - a nie myślałeś o soczewkach?
    Spokojnie można dobrać o takiej mocy, po 1-2 dniach noszenia nigdy nie wrócisz do okularów ;)
    Tylko musi Ci je dobrać optyk, zdrowie najważniejsze. Jeśli kupisz sam i wybierzesz o nieodpowiedniej krzywiźnie nie wytrzymasz w nich dłużej niż 30 minut.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Jak wgrać zdjęcia na forum?
    Przez turbo w dziale Recenzje i testy użytkowników
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 23-10-2005, 21:02
  2. Jak wgrać zdjęcia na forum?
    Przez turbo w dziale Recenzje i testy użytkowników
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 23-10-2005, 21:02
  3. Ukradzione zdjecia ze strony www
    Przez Anuulka w dziale Potrzebuje pomocy
    Odpowiedzi: 77
    Ostatni post / autor: 16-08-2005, 03:51
  4. Cos konkretnego o FZ10.
    Przez KonikC w dziale Panasonic
    Odpowiedzi: 46
    Ostatni post / autor: 13-03-2005, 12:36
  5. olympus c740 - zdjecia
    Przez daauyi w dziale Olympus
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 23-03-2004, 18:32

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55